De anodiseerlaag is een glasachtige en - door het aluminiumoxide - zeer harde laag en werkt daardoor optimaal als bescherming. Tijdens het anodiseren ontstaat, met behulp van een elektrisch spanningsverschil, een oxidelaag op het aluminium. Een laagdikte van de oxide is in het algemeen tussen de 5 µm en 20 µm dik. Uiteraard kunnen wij ook hard anodiseren, waarbij de laagdikte dus richting 30µm gaat, maar het is cruciaal om goed vooraf de visuele eisen te bespreken i.c.m. hard anodiseren. Hier helpen wij graag bij. De oxidelaag heeft als eigenschappen:

  • ruimte voor het aanbrengen van drukwerk;
  • krasvast;
  • elektrisch isolerend;
  • chemisch bestendig.

Door te anodiseren ontstaan er poriën in de toplaag van het aluminium. Sommer is in staat om drukwerk in deze poriën te drukken. Als de oxidehuid vervolgens gesloten wordt zit het drukwerk als een tatoeage in de oxidehuid opgesloten. Het drukwerk is daardoor zeer kras- en chemisch bestendig. De oxidelaag is van zichzelf ook zeer krasbestendig. Hierdoor wordt het onderliggende aluminium dus zeer goed beschermd. De levensduur van het product wordt daarmee verlengd, wat de duurzaamheid sterk ten goede komt

Bij Sommer hebben wij een eigen volautomatische anodiseer-straat tot onze beschikking. Dit zorgt ervoor dat wij het anodiseren, alle mechanische bewerkingen en het bedrukken van het aluminium, in eigen beheer uit kunnen voeren en optimaal op elkaar af kunnen stemmen. Wij kunnen de producten zowel kleurloos als in het zwart anodiseren. De transportbewegingen van de onderdelen zijn zo geminimaliseerd dat het risico op transportschade zeer gering is.