Wat is HMI (Human Machine Interface)?

HMI staat voor Human Machine Interface. In het Nederlands zeggen wij ook wel Mens Machine Interface, oftewel het bedieningsdeel van een machine. De HMI is daadwerkelijk de verbinding tussen mens en machine. De mens bedient de machine, het instrument of het apparaat. De machine, het instrument of apparaat voert vervolgens een actie uit.

Sommer Benelux is, samen met haar partners, al jarenlang gespecialiseerd in het adviseren en realiseren van HMI-oplossingen. Een HMI-oplossing dekt een breed scala aan producten en technieken. Denk hierbij aan enkelvoudige membraanschakelaars of frontfolies op draagplaten tot een volledig samengebouwde behuizing met display, PCAP-touchscreen en geïntegreerde elektronica. De hiervoor beschreven HMI-oplossingen bouwt men vaak samen om tot de totaaloplossing te komen. Een mogelijke totaaloplossing is de bediening van een pinautomaat.

Wat onze HMI onderscheidend maakt?

Samen met onze partners hebben wij alle technieken, materialen en processen in huis om tot de meest perfecte HMI-oplossing te komen. Dit geeft ons een groot onderscheidend vermogen in de markt. Er hoeven bijna geen processen uitbesteed te worden, waardoor kosten laag blijven. Onze jarenlange ervaring en expertise zorgt voor de meest ideale balans tussen de HMI-oplossing en uw HMI-vraagstuk. Samengevat bieden wij u:

 • Een HMI beschikbaar als deeloplossing, maar ook als totaaloplossing;
 • Een alles-onder-één-dak oplossing, waardoor u minder de keten voor uw verkleind wordt;
 • Kostenverlagingen doordat u één partner hebt;
 • Jarenlange ervaring in elke sector.

 

Onze deeloplossingen

Sommer assisteert u uiteraard bij de totale HMI-oplossing. Echter bieden wij ook deeloplossingen aan in de HMI. U heeft o.a. keuze uit de onderstaande deeloplossingen.

Onze productietechnieken

Om tot de deeloplossingen te komen, hebben wij diverse productietechnieken in huis. Wij adviseren, assisteren, voeren de productietechnieken uit.

 • Digitaal printen;
 • Metaal ponsen,
 • Lasergraveren;
 • Graveren;
 • Anodiseren;
 • Zeefdrukken.

Veelvuldig bediende sectoren

Per industrie zullen er verschillende eisenpakketten zijn. Markten waar wij al veel ervaring opgedaan hebben zijn onder andere:

 • Medische-sector;
 • Agrarische-sector;
 • Maritieme-sector;
 • Automatiseringssector ;
 • Industriesector;
 • Consumentensector.

Neem nu contact met ons op!

  Het ontwikkelen van een HMI oplossing

  Het is essentieel om in het vroegste stadium naar het eisenpakket te kijken. Hierdoor kunnen we gezamenlijk met u tot de juiste HMI-oplossing komen. Functionele eisen, esthetische eisen en de uiteindelijke gebruikerservaringen moeten allemaal, tegelijkertijd, meegenomen worden.

   

   

  1. Zet alle eisen op een rij

  Functionele eisen

  De functionele eisen zijn op voorhand niet te noemen. Deze functionele eisen worden namelijk door u en de eindklant bepaald. Een HMI van een thermostaat in huis heeft andere functionele eisen dan een HMI van een freesbank in een fabriek of een HMI van toegangsdeuren in een gevangenis. De HMI van de thermostaat hoeft namelijk niet vandalisme-proof of koelvloeistoffen bestendig te zijn. De functionele eisen dienen echter weloverwogen (met de gehele DMU) opgsteld te worden, zodat het risico op onverwachtse zaken nul is.

   

  Esthetische eisen

  De esthetische eisen worden bepaald door onder andere smaak, huisstijl of trends in de markt. Bij de esthetische eisen moet echter wel rekening gehouden worden met de functionele eisen. De combinatie van glas en roestvaststaal kan zeer mooi zijn, maar wel passen bij de functionele eis. Stel dat het instrument zo licht mogelijk moet zijn, dan is de keuze voor deze twee materialen niet de meest geschikte oplossing. Uiteraard begeleiden wij dit traject graag samen met u.

  Gebruikerservaring

  De ervaring van de gebruiker staat centraal bij de ingebruikname van de HMI. Het werkelijke gevoel van het indrukken van een toets dient als goed voorbeeld van zo’n eis. Het indrukken/bedienen van een toets kan namelijk heel zwaar, licht of niet waarneembaar zijn. Sommer biedt deze mogelijkheden en ontwerpt in het desgewenste kaliber. Een ander voorbeeld is de grootte van display. In het geval dat de afstand tussen mens en display groot, is de leesbaarheid van de display tijdens gebruik essentieel. Dit komt voor bij operators van productielijnen. Alle gebruikerservaringen worden vaak getest met een prototype of aan de hand van referentie-sample die wij vooraf kunnen overleggen.

  2. Kiezen van de juiste productiemogelijkheden

  We zijn ons ervan bewust dat een breed scala aan productiemogelijkheden nodig is om alle wensen en eisen af te dekken. Het gaat om de keuze uit verschillende materialen zoals aluminium, roestvaststaal, glas, rubber of kunststof en mogelijke technieken o.a. zeefdrukken, anodiseren, poedercoaten, frezen, stansen, lasersnijden, parelen, digitaal printen, etsen, lamineren en gieten. Vervolgens zijn er weer diverse assemblage-mogelijkheden zoals kitten, lijmen en stofvrije montage mogelijk.

  3. In gang zetten van de productie

  Vanaf de allereerste proto kunnen wij u met de productie ontzorgen. Vanaf enkelstuks tot en met serieproductie regelen wij de productie, assemblage en eindcontrole op uw producten. We geven je graag een praktijkvoorbeeld van een HMI-oplossing.

   

  Praktijkvoorbeeld van een complete HMI-oplossing

  Voor de productie van onze HMI-oplossing, kiezen we ervoor om bediening met een chip te gebruiken. Bij dit soort oplossingen wordt vaak gekozen voor aluminium materiaal. Aluminium materiaal is namelijk een licht van gewicht en met de productietechniek anodiseren zeer krasbestendig. Voor de uiteindelijke HMI-bediening kan gekozen worden voor een membraanschakelaar met geïntegreerde verlichting. Op deze manier is het instrument ‘s-avonds goed leesbaar en is het waterdicht. Het display is daarmee ook direct afgeschermd van stof en water. Als extra borging kan het display nog in de aluminium behuizing gekit worden.