Een industrieel touchscreen is, zoals de naam al suggereert, een touchscreen die voor de industrie gebruikt wordt. Het toepassingsgebied, dus de industrie, is het grootste verschil tussen een een touchscreen voor consumptief gebruik (een spel spelen op je mobiele telefoon) of voor de HMI (Human Machine Interface). Denk hierbij aan controlepanelen voor de machinebouw of als paneel bij een productielijn.

Vaak wordt aan een industrieel touchscreen zwaardere eisen gesteld. Dit komt door de omstandigheden waarin industriële touchscreens gebruikt worden. Deze omstandigheden vragen meer aandacht voor:

  • Waterbestendigheid Buitensluiten van stof;
  • Chemicalien bestendig;
  • Extreme temperatuur omstandigheden;
  • Vandalisme bestendigheid;
  • Leesbaarheid

Welke mogelijkheden aan industriële touchscreens zijn er?

De mogelijkheden om tot de juiste opbouw van een industrial touchscreen te komen zijn eindeloos. Afhankelijk van de gestelde eisen, passen wij desgewenst het design aan.

Medische sector

In de medische sector is het snel kunnen reinigen van touchscreens zeer belangrijk. Bovendien moeten deze industriële touchscreens extra veiligheden hebben zodat ze veilig bediend kunnen worden in combinatie met bloed.

Agrarische sector

In de agrarische sector is de invloed ammoniak en zwavel vaak een probleem. Met onze expertise en vermogen om maatwerkoplossingen te maken, kunnen wij dit probleem samen met u voorkomen.

Uw uitdagende HMI-project, onze maatwerk en expertise

De hiervoor behandelde voorbeelden zijn een kleine greep aan zaken waar Sommer ervaring mee heeft. Al decennia lang zijn wij actief in verschillende industriële sectoren. Denk hierbij aan de medische-, maritieme, POS- en agrarische sector. Naast het adviseren en verzorgen van de meest ideale industriële touchscreen-oplossing, hebben wij expertise in totale HMI-oplossingen. Wanneer u uw HMI-project bij ons aankaart en volledig laat bijstaan door Sommer, heeft u de garantie dat de HMI-oplossing aan alle gestelde eisen voldoet. Onze ervaring delen wij graag met uw aankomende projecten.

Diverse soorten aan industrial touchscreens

Industriële touchscreens zijn beschikbaar in verschillende soorten en maten en voor diverse toepassingsgebieden. Hieronder beschrijven we de twee type industriële touchscreens. Op basis van uw set van eisen, adviseren wij het type industrial touchscreen.

Resistive touchscreens

Een resistive touchscreen reageert op daadwerkelijke druk/weerstand. Twee elektrisch geleidende lagen worden bij bediening door deze druk met elkaar verbonden. Als de druk deze twee lagen met elkaar verbindt, wordt de elektrische weerstand gemeten om de positie van het drukpunt te bepalen. Bij een capacitieve touchscreen is dit anders.

 

PCAP- (capacitive) touchscreen

Bij een PCAP-capacitieve touchscreen is de toplaag in de meeste gevallen glas. Hier is het eerste onderscheid met een resistieve touchscreen, want bij een resistieve touchscreen is het materiaal van polyester gemaakt. Het glas zorgt hierdoor voor een betere kras- en chemische bestendigheid. Bovendien zit de touch-sensor bij een PCAP-touchscreen optisch verlijmd achter het glas. Hierdoor is er geen luchtlaag tussen het glas en de sensor, waardoor de leesbaarheid van het display beter is dan bij een resistieve touchscreen.

Indien gewenst kunt u de PCAP-touchscreen met 10 vingers tegelijkertijd bedienen. Dit is een groot verschil t.o.v. de resistive touchscreen. Het maken, draaien, vergroten of verkleinen van gestures van objecten op een display zijn bij een resistieve touchscreen onmogelijk. Dit in tegenstelling tot een PCAP-touchscreen. Een PCAP-touchscreen biedt dit  wel.