In de machinebouw vormen membraanschakelaars nog steeds een zeer gewilde optie als bedieningsinterface voor machines. Ze zijn zeer geliefd omdat ze voldoen aan hun functie, kostenvoordeel en tactiele terugkoppeling wanneer de toets bedient wordt. Een functioneel design, lange levensduur en een hoge gebruiksvriendelijkheid zijn dan ook de speerpunten van een membraanschakelaar. 

Membraanschakelaars worden al zeer lang toegepast en worden daardoor als minder hip en trendy gezien. Dit kan zo zijn, maar omdat er zoveel voordelen aan het gebruik zitten, zullen membraanschakelaars toch in nieuwe projecten ingezet blijven worden. Bovendien vindt er nog steeds innovatie plaats binnen de membraanschakelaar techniek.

Wat zijn membraanschakelaars?

Een membraanschakelaar, een samenstelling van verschillende lagen folies en kleeflagen. Deze verschillende lagen folie worden bedrukt, mechanisch bewerkt en op elkaar geplakt zodat er een unieke membraanschakelaar (eindproduct) ontstaat. Er zijn oneindig veel mogelijkheden en componenten die aan deze folies toegevoegd kunnen worden. Denk hierbij aan:

 • Geïntegreerde LEDs voor verlichting van toetsen en logo’s;
 • Transparante en gekleurde vensters;
 • Wisselende teksten;
 • ESD- en/of EMC- afscherming
 • Water- en/of stofdichtheid;
 • Diverse glansgraden van keypads of frontfolies;
 • Ontspiegelde vensters;
 • Spacerdots om displays op afstand te houden. 

Samen lopen we graag door uw eisenpakket, zodat we met de juiste opbouw van de membraanschakelaar komen.

Voordelen van onze maatwerk membraanschakelaars

Met onze verregaande automatiseringsprocessen is de productie van grote tot zeer grote series gewaarborgd. Sommer produceert zowel de prototype series als de massaproductie op dezelfde productielijnen. De eerste samples geven hierdoor direct al een realistische weergave van de uiteindelijke serie. 

 • De combinatie van slimme digitaal- en zeefdruk-methode zorgt dat kosten bespaard worden;
 • Het drukwerk is polyester front en is daardoor kras- en chemisch bestendig; 
 • Snelle en kostenefficiënte productie is mogelijk door de combinaties van zeefdrukken en lamineren;
 • Verlichte knoppen met haptische feedback zijn mogelijk;
 • Diverse combinaties met industrieel touchscreen mogelijk;
 • Aantal openingen of vensters is naar wens in te stellen;
 • Series van zowel grote als kleine aantallen worden efficiënt geproduceerd;
 • De bedrukking heeft maximale bescherming aangezien deze op de achterzijde van transparant materiaal aangebracht wordt;
 • Keuze uit verschillende PCB-circuit materialen, afhankelijk van het totale stroomverbruik.

Neem nu contact met ons op!

  Functionaliteiten binnen een membraanschakelaar

  Een membraanschakelaar dient te voldoen aan een serie van eisen. Onderstaand treft u een overzicht van alle functionaliteiten die Sommer binnen uw membraanschakelaar kan leveren.

  1. Thermisch vervormde polyester domes

  Sommer brengt de toetsen van een membraanschakelaar met een thermische vervorming van polyesterfolie aan. Dit noemt men ook wel ‘embossing’. Er zijn meerdere keuzes in de uiteindelijke vorm van elke toets. Voorbeelden zijn een rim-embossing, pillow-embossing en dome embossing. Het grote voordeel van deze toets-embossing is dat de gebruiker exact kan aanvoelen waar de toets bevindt. Hierdoor is de iemand eenvoudig in staat om op de toets te drukken. De zintuigen van de gebruiker ervaart daarnaast een kleine, maar toch waarneembare druk. Dit heet tactiele terugkoppeling. Deze tactiele terugkoppeling stellen afnemers vaak als voorwaarde in een ontwerp.

  2. Metal domes of Polydomes

  Ook bestaat als onderdeel van de toets de mogelijkheid om metal domes te integreren. Hierdoor kan bewust gekozen worden voor een bepaalde toetsgrootte en drukkracht. Een alternatief van de metal dome constructie is de Polydome-variant. Het is met de Polydome-variant mogelijk om tactiele terugkoppeling toe te passen. Dit is enkel mogelijk  indien de juiste mix van front materiaaldikte, spacer dikte en grootte van uitsparingen gekozen wordt. Daarmee verlengt de toets de levensduur met zeven miljoen bedieningen.

  3. Dubbelklik-functies mogelijk

  Binnen de toets van een membraanschakelaar kunnen wij een dubbelklik functie realiseren. Dit wordt vaak toegepast bij bedieningen voor hijswerktuigen. Het idee is dat de toets naar een eerste niveau ingedrukt wordt, waarbij een circuit schakelt. Na deze circuit-schakeling is het mogelijk om naar het tweede niveau door te schakelen. Ook zijn er specials waarbij een derde niveau geactiveerd kan worden. Wij lichten dit graag in een persoonlijk gesprek toe.

  4. Integreren van touchscreens in de schakelaar

  Membraanschakelaars kunnen gecombineerd worden met touchscreens. Met een juiste opbouw ontstaat een compleet gesloten front, vaste toetsen met tactiele terugkoppeling. De flexibiliteit van een touchscreen met een display is daarnaast gewaarborgd. Dit is een goed voorbeeld van een alles-in-een-oplossing waarbij de water- en stofdichtheid ook nog eens gegarandeerd is.

  5. Geïntegreerde leds

  LEDs worden voor verschillende doeleinden binnen de membraanschakelaar gebruikt. Dit kunnen  indicatie LEDs, bi-color LEDs, multi color LEDs zijn, maar ook side LEDs. Side LEDs gebruikt men om egale toetsvlakken, symbolen en logo’s licht te laten geven. 

  6. Circuit materiaal

  Het circuit-materiaal wat bij de meest ideale situatie van de membraanschakelaar past, is afhankelijk van het aantal geïntegreerde weerstanden, LEDs en andere componenten. Bij andere compenenten kunt u denken aan lichtsensoren en diverse design-eisen zoals type connectoren of inbouwruimtes. Een mogelijke uitkomst kan bedrukt polyester, FPC-materiaal of een PCB zijn.

  7. Inschuifbare kaarten

  Inschuifbare kaarten geven mogelijkheid om verschillende varianten te creëren binnen een universele membraanschakelaar. Een uitschuifkaart stelt u in staat continu een ander logo te gebruiken of andere symbolen, letters of teksten aan een toets toe te delen. Het gebruik van inschrijfkaarten zorgt ervoor dat de basisprijs van de membraanschakelaar laag.

  8. Rubber keypad front

  Als alternatief voor het polyester front kan gekozen worden voor een rubber mat als toplaag. Een rubber mat geeft meer een soft-touch gevoel. Bovendien is de travel van een toets groot en kan een toets zeer mooi, van binnenuit de behuizing worden aangelicht.