Wat is een frontfolie?

Een frontfolie is een zelfklevende folie van polyester of polycarbonaat dat veelvuldig binnen de HMI wordt toegepast. Frontfolies plakt u op een frontplaat- of paneel. Onze frontfolies zijn op meerdere manieren te vervaardigen. Denk hierbij aan digitaal printen of zeefdruk. 

Frontfolies zijn er in veel verschillende soorten (technieken en materialen, uitstraling en embossing). Lees verder wanneer u de mogelijkheden binnen en voordelen van onze frontfolies wilt ontdekken. 

 

Eigenschappen van een frontfolie van Sommer

De eigenschappen en mogelijkheden van een frontfolie kunnen variëren. We nemen u graag mee in de eigenschappen die belangrijk zijn bij een folie.

Technieken en materialen

De materialen die voor de realisatie van een frontfolie wordt ingezet is polyester of polycarbonaat. Ook zijn er diverse oppervlaktebehandelingen mogelijk. Denk hierbij aan hoogglans, zijdeglans, matte look, RVS-look of ontspiegeld. Het is mogelijk om diverse oppervlaktebehandelingen te combineren.

Met de combinatie van stansen en lasersnijden is bijna iedere vorm mogelijk tegen lage bewerkingskosten te realiseren. Dit geldt zowel voor de buitencontouren als voor gaten in de folie of achterliggende kleeflagen.

Uitstraling van product

De frontfolie is voornamelijk bepalend voor de uitstraling van het product. Samen met u denken wij graag mee in het juiste design voor uw klantspecifieke HMI-stuk. Wij stemmen het design daarom zowel grafisch als technisch nauwkeurig op uw wensen af. 

Embossing

Onze frontfolies kunnen voorzien worden van embossing.  Een elektrisch geleidende drukgang of een metal dome kan direct op een printplaat gemonteerd worden. Dit proces neemt Sommer graag voor u uit handen. Het is uiteraard ook mogelijk dat u het embossing-proces in uw eigen productie realiseert. 

Voordelen van de frontfolies van Sommer

Afhankelijk van uw wensen en behoeften, zoeken we graag samen met u de meest ideale HMI-oplossing. 

Directe montage

Sommer levert frontfolies, met en zonder lijmlaag, voor directe montage in jouw productie. Indien gewenst kunnen wij deze ook monteren op door ons geproduceerde aluminium-, RVS- of kunststof frontplaten. Hieronder beschrijven we de mogelijkheden die Sommer voor u te bieden heeft.

 • Montage op kunststof- of metalen frontplaten;
 • Montage op resistieve- en capacitieve touch sensoren;
 • Montage op printplaten en HMI-displays;
 • Vervaardigen van embossingen en vesters aan folie; 
 • Vervaardigen van glanzende of matte frontplaten (combinatie is tevens mogelijk).

Neem nu contact met ons op!

  Frontfolie over een glasplaat

  Een frontfolie bieden wij gemonteerd over een glasplaat of capacitieve sensor aan. Dit zorgt ervoor dat er geen glassplinters in contact met de bediener kan komen. Dit is een voorbeeld van een eigenschap die vooral in de levensmiddelenindustrie belangrijk is.

  Combinatie andere HMI-componenten

  Met behulp van een frontfolie kunt u een industrial touchscreen (resistieve- of capacitieve) personaliseren en de IP-waarden verhogen. Naast het realiseren van frontfolies, zijn wij ook specialist in de vervaardiging van resistieve- en capacitieve touchscreens in de industrie. U bent bij ons dus aan het juiste adres voor uw totale HMI-oplossing.

  Van idee tot realisatie van uw frontfolie

  Sommer heeft de expertise in huis om het juiste advies over te brengen. Hiervoor spraken we al over de diverse mogelijkheden binnen de selectie van een frontfolie. We investeren bij elke specifieke klantvraag de ondergrond van de folie. Deze ondergrond wordt ook wel overlay genoemd. Wanneer we dit niet doen, kunnen we niet de juiste kleeflaag voor u selecteren. De meeste frontfolies moet bestand zijn tegen diverse omgevingsfactoren zoals zon, regen en chemicaliën. Dit is echter afhankelijk van uw wensen en behoeften. Een frontfolie met een venster vraagt namelijk om een ander basismateriaal dan een folie die als decorfolie wordt ingezet.