Wat is een frontplaat?

De frontplaat is de basisconstructie waarmee alle gevoelige onderdelen zoals de elektronica, software en het display, worden afgeschermd van de invloeden van buitenaf.

De frontpaneel binnen de industrie is een belangrijk onderdeel bij de ontwikkeling van een nieuwe machine, prototype of instrument. Denk hierbij aan een afstandsbediening. De kunststof wanden, het batterijklepje en de toetsen vormen samen de behuizing.  

Het bedieningsdeel van de machine, de HMI, is onderdeel van deze behuizing. De behuizing en HMI vormen in bepaalde gevallen samen het complete apparaat. Daarentegen bestaan er ook aparte behuizingen die voor grotere componenten ontwikkeld worden. Zo heeft de HMI van een freesbank vaak een losse behuizing die via een beugel met de rest van het apparaat verbonden is. De bediening van deze freesbank kan daarom vaak als een los onderdeel ontwikkeld worden. Bij een afstandsbediening gaat het echter om één behuizing. 

Materialen voor industriële maatwerk frontplaten

 Aluminium frontplaat

Aluminium heeft als groot voordeel dat het relatief licht is. Het is drie keer lichter dan roestvaststaal. Aluminium is zeer goed mechanisch te bewerken en is zeer vormvast. De mogelijke mechanische technieken om aluminium frontplaten te bewerkstelligen zijn is de combinatie van frezen, stansen, lasersnijden, draaien, zetten en inserten. Hierdoor is het mogelijk om bijna elk product te maken.

Dit type frontpaneel heeft het materiaal een zeer goede geleidbaarheid. Bovendien kan er gekozen worden uit zeer veel verschillende afwerkingen. In bijna alle gevallen wordt het gewenste uiterlijk (finish) van het eindproduct altijd bereikt. Deze eigenschappen zorgen ervoor dat aluminium frontplaten zeer breed ingezet worden in:

 • Industriële automatiseringen;
 • Medische sector;
 • Energiesector
 • Data & communicatie-sector

Bij het design van de frontplaat ligt de focus op de combinatie van de mechanische eisen en het optische uiterlijk. Aluminium frontplaten worden vaak gebogen of compleet gefreesd. Afhankelijk van de eisen worden de frontplaten geanodiseerd of krijgen zij een Surtec-behandeling. Een Surtec-behandeling is een voorbehandeling op een poedercoat finish. Aluminium frontpanelen kunnen echter ook uit extrusie-profielen gehaald worden of middels gietaluminium gerealiseerd worden. Op basis van uw eisenpakket en uw eerste ontwerp, kunnen wij de juiste technische oplossingen adviseren.

 

Roestvaststalen frontplaat

In extreme omgevingen waar behuizingen (en dus HMI-bedieningspanelen) worden blootgesteld aan zware omstandigheden zoals zoutwater, enorme temperatuurschommelingen, chemicaliën of  vandalisme is een roestvaststalen frontplaat een goede oplossing. Een voorbeeld van een dergelijke sector is de voedingsmiddelenindustrie.

Roestvaststalen frontplaten kunnen gelaserd, gezet, gelast, geëtst en bedrukt worden. Roestvaststalen frontpaneel zijn goed bestand tegen zeewater, chemische reinigingsmiddelen en zijn zeer hufterbestendig. Daarnaast is het oppervlak van roestvrijstaal uitermate geschikt voor de levensmiddelenindustrie. Door het kiezen van specifieke schuurpatronen wordt een hele mooie finish gerealiseerd. 

De design mogelijkheden worden nog verder uitgebreid door het toepassen van sandwichconstructies tussen aluminium en roestvaststaal. Door deze combinatie worden de vrijheden op het gebied van het grafische design van aluminium gecombineerd met de thermische- en mechanische belastbaarheid van roestvaststaal.

 

Aluminium en RVS als sandwichconstructies

Sectoren die aluminium- en roestvaststale frontplaten met elkaar combineren, profiteren van twee werelden. Het aluminium is zeer goed te bedrukken. Hierdoor kunnen o.a. logo’s, teksten en een grote variatie aan kleuren aan de frontpaneel worden toegevoegd. Indien u roestvaststaal als basisframe inzet, maak u de frontplaat als geheel sterker. Deze sterkte helpt wanneer veel zware onderdelen met frontplaat verbonden zijn. Denk hierbij aan veel elektronische items, grotere displays of glasplaten.

Toepassingen van frontpanelen

Frontplaten kunnen zodanig ontworpen worden dat deze direct als basis dienen voor de bevestiging van:

Deze onderdelen worden vaak verdiept weggelegd in de frontplaat, waardoor er een vlakke oppervlakte ontstaat. Dit noemt men een ‘flush design’. Om aan het eisenpakket te voldoen, dient de juist mix van kleeflagen, type kit of foam afdichtingen gekozen te worden. De combinatie van alle aanwezige mechanische bewerkingen, oppervlaktebehandelingen en druktechnieken stellen ons in staat om volledige behuizingen te realiseren.

Neem nu contact met ons op!

  Waarom u voor frontpanelen van Sommer kiest

  Hieronder treft u alle voordelen die Sommer te bieden heeft. Wilt u meer van ons weten of vrijblijvend een gesprek voeren over de mogelijkheden die wij te bieden hebben? Aarzel dan niet om contact op te nemen.

  1. Jarenlange ervaring met maatwerk- en serieproductie

  Bij Sommer hebben wij jarenlange ervaring met het ontwikkelen en produceren van zowel aluminium als roestvaststalen behuizingen. De productie in ons hoogwaardige machinepark zorgt voor zeer gunstige kostenvoordelen. Daarnaast hebben wij diepgaande kennis van het samenbouwen van verschillende onderdelen. Wij weten perfect hoe glas, kunststof, aluminium of roestvaststaal duurzaam met elkaar verbonden moet worden. 

  Sommer deinst niet terug van een aanvraag waarin een behuizing met bedrukte glasplaat en touchscreen gekit moet worden. Ook wanneer de montage van een stofvrije display benodigd is, schrikken wij niet. Dit is standaard routine. Al deze productiestappen worden in een stofvrije omgeving uitgevoerd, waardoor het percentage-uitval nihil is. 

  2. Ondersteuning van A t/m Z

  Binnen Sommer gaat de kennis verder dan alleen aluminium of roestvaststalen behuizingen. Wij bedrukken glas en kunststof en bouwen complete behuizingen (met elektronica). U wordt volledig ondersteunt vanaf het ontwikkeltraject tot en met de productie. Wij ondersteunen met het leveren van prototypes, kleine nul-series en massaproductie. Sommer geeft u vertrouwen dat u een gedegen product volgens klantspecificaties in de markt brengt.

  3. Kostenefficiënte productie (in serie) door automatiseringsprocessen

  Sommer beschikt over een snelle en kostenefficiënte productie. Deze productie realiseert Sommer door de toepassing van verschillende robots en laserstans-combinaties. Robots zorgen voor snellere doorlooptijden van uw orders en een constante kwaliteit van uw HMI-oplossing (bijv. behuizing). Onze verregaande automatiseringen stelt ons in staat dat de economische productie van grote tot zeer grote series gewaarborgd blijft. Maatwerkoplossingen van klantspecifieke HMI-producten in combinatie met serieproductie is voor ons geen probleem.    

  4. 100% designvrijheid (incl. 3D-design)

  Onze in-house productietechnieken zorgen voor 100% designvrijheid in zowel de opbouw van de behuizing, de integratie van onderdelen, als de manier waarop de finish van de behuizing wordt gerealiseerd. In de ontwerpfase hebben wij de mogelijkheid om 3D-designs aan te leveren. U kunt als klant ook uw ideeën in 3D-formaat aaneveren, zodat wij vanuit daar verder met u mee kunnen denken. 

  5. Alle oppervlaktebehandelingen mogelijk

  Er zijn verschillende oppervlaktebehandelingen i.c.m. diverse materialen mogelijk. Geanodiseerd aluminium zorgt voor een hoge kras- en chemische bestendigheid. We kunnen voor u het drukwerk in de anodiseerlaag drukken, zodat het drukwerk dezelfde kras- en chemische bestendigheid heeft. Ook heeft u de volgende mogelijkheden bij Sommer.

  • Voor staal en aluminium kunnen we poedercoaten en natlakken. Dit dient als alternatief voor anodiseren. Bij alle opties kunt u kiezen uit (zijde)glans of een matte-finish.
  • Roestvaststaal kan geborsteld of gepolijst worden.
  • De geselecteerde kleuren kunt u in alle gangbare kleurpaletten (RAL, hks, Pantone) aanleveren. Hiermee worden alle standaarden afgedekt die voor het vastleggen van kleuren zijn ontwikkeld. 

  6. Montage van kleeflagen en afdichtingen

  Vaak zijn kleeflagen en afdichtingen onderdeel van een behuizing. Kleeflagen en afdichtingen worden gebruikt voor de montage van o.a. displays, frontplaten, touchscreens en elektronica. Dit zorgt ervoor dat onderdelen met elkaar verbonden zijn en de behuizing stof- en waterdicht blijven. 

    7. Assemblage van displays, touchscreens, frontfolies mogelijk

  Met de aanwezigheid van stofarme werkruimte en een hoogwaardige assemblage assembleren wij displays, touchscreens, membraanschakelaars, frontfolies en elektronica. In samenspraak kunnen wij voor- en achteraf functionele testen uitvoeren. Dit betekent voor u als klant dat er een volledig geteste behuizing geleverd kan worden.

  Sommer biedt maatwerk frontplaten aan   

  Sommer heeft de productie van aluminium en roestvaststalen frontplaten samen met haar partners in eigen huis.  Hierdoor zijn we in staat om maatwerk- en totaaloplossingen aan onze opdrachtgevers te verzorgen. Een groot voordeel is dat wij een zeer ruime ervaring hebben in het assembleren van alle andere onderdelen in deze industriële behuizingen. In het HMI ontwikkel traject kunnen wij deze expertise met u delen, zodat u direct tot een optimaal ontwerp komt.