Capacitive touchscreens is hedendaags in allerlei systemen terug te vinden, terwijl veel mensen niet eerder van de term gehoord hebben. Een capacitieve touchscreen vind je terug in alledaagse goederen zoals mobiele telefoons en tablets, maar ook andere HMI-bedieningspanelen. Denk hierbij aan een GPS-systeem of ander systeem wat aanraking met een scherm detecteert.

Wat zijn capacitive touchscreens?

"Capacitive Touch Sensing" is de techniek voor capacitieve detectie. Met capacitieve detectie wordt gebruik gemaakt van een eenvoudige constructie en decodering van de signalen. Capacitive touchscreens registreren en reageren op bewegingen in de buurt van de sensor. Dit in tegenstelling tot sommige andere technieken zoals resistief-, infrarood- of oppervlaktegolf touchscreens. Deze type touchscreens hebben de sensor aan de voorzijde en zijn daardoor kwetsbaarder. 

Het meest bekende voorbeeld is het openen van een applicatie op uw telefoon. Het aanraakscherm heeft een speciale sensor, die achter een beschermende deklaag (glas, plexiglas of polycarbonaat) is aangebracht. De capacitieve sensor kan zowel van glas als van een kunststof gemaakt worden. 

Hoe werkt een capacitive touchscreen?

Capacitive touchscreens hebben inmiddels allerlei toepassingsgebieden. Vaak vind je de toepassingen in dagelijkse gebruiksgoederen zoals koffieautomaten, tablets maar ook in pinautomaten, wasmachines en bijvoorbeeld je navigatiesysteem in je auto. Een Projected Capacitive touchscreen (Afgekort als PCAP) is inmiddels een wijdverspreide technologie in zowel de medische, industriële als de consumentenmarkt. Een capacitive touchscreen is onderdeel van het grotere geheel, namelijk de Human Machine Interface.

De techniek achter de capacitive touchscreen is relatief eenvoudig. Een chip meet de capaciteit tussen een zender en een ontvanger. Wanneer de capacitieve sensor tussen zender en ontvanger in de buurt een vinger detecteert, verandert de capaciteit/signaal. Hierdoor weet de chip dat de capacitive touchscreen binnen dat gebied bediend wordt.

De voordelen van een capacitive touchscreen

De voordelen van capacitive touchscreens vanuit bedrijfsoogpunt leggen we hieronder voor u uit. De technische eigenschappen zijn namelijk interessant, maar moeten aan het eind van de streep wel de gewenste voordelen bieden. 

Geen risico op slijtage

Capactive touchscreen hebben geen bewegende delen, waardoor er geen risico is op slijtage. Bovendien bieden wij de mogelijkheid de constructie zodanig te bouwen, waardoor de touchscreen zeer goed bestand is tegen stof, condensatie en chemicaliën. Dit type touchscreen is daarnaast goed flush in te bouwen en daardoor zeer goed reinigbaar. Deze voordelen zorgen ervoor dat de levensduur van de capacitieve touchscreen verlengd wordt, waardoor dit op termijn kosten bespaart.

Geen drukgevoeligheid

Een capacitief touchscreen is niet drukgevoelig zoals een resistive touchscreen. Dit is een groot voordeel, want de werking is soepeler en subtieler. Elder op de website leggen we uit wat de verschillen zijn tussen capacitieve- en resistieve touchscreens. Een touchscreen zonder drukgevoeligheid zorgt voor verbetering van het gebruiksgemak.

Neem nu contact met ons op!

    Samen met Sommer naar de ideale totaaloplossing 

    Sommer heeft de productie van capacitieve touchscreens samen met haar partners in eigen huis. Naast capacitieve touchscreens fabriceren en assembleren wij op grote schaal andere oplossingen binnen de HMI. Hierbij kunt u denken aan:

    Sectoren en toepassingen van capacitieve touchscreens

    Hiervoor namen we de de touchscreen van de smartphone en tablet als voorbeeld. Buiten deze welbekende toepassing voor een capacitieve touchscreen, passen wij deze toepassing toe op vele andere producten en markten. De markten die Sommer Benelux onder andere bedient zijn: